Akaryakıt zamlarına Erdoğan’a tepki gösteren esnaf: Bu iş böyle yürümüyor… İnsanlar dışarı çıkamayacak noktaya geldi
HABER: ÖĞÜN AKKAYA
KAMERA: AKSİYON LADİN PHA
13 Şubat gece yarısı motorine yapılan 2,55 liralık artışla birlikte motorin fiyatları İstanbul’da 44 TL’yi, Ankara ve İzmir’de 45 TL’yi aştı. Seçimden sonra mazot fiyatlarının daha da artacağını ve artan fiyatlara bir çözüm bulunması gerektiğini söyleyen bir esnaf, “Şimdi ne yapacağımı bilmiyorum. Yani şaşkınız. Çok endişeliyiz. Çünkü borçlarımızı ödeyemiyoruz. Kredilerimizi ödeyemiyoruz. Vergiler aslında öyle. Biz ayakta kalmaya çalışıyoruz ama Allah ne verirse versin.” , en iyisini versin. Bu böyle gitmeyecek ama sonuna kadar götüreceğiz. Bu işin ne CHP’si, ne AKP’si, ne MHP’si var. Dürüst politikacılar gelsin. Halkları ve vatanları için çalışsınlar. Şu anda gördüğümüz, ülkesi için, hakları için dürüstçe çalışan bir insan görmediğimizdir. “Herkes kendi cebi için çalışıyor, biz de ayakta kalmaya çalışıyoruz” dedi. Erdoğan’a seslenen bir diğer esnaf ise, “Bu iş böyle yürümez. İnsanlar dışarı çıkamayacak noktaya geldi.”
Motorine 13 Şubat gece yarısı 2,55 lira zam yapıldı. Böylece motorin fiyatları İstanbul’da 44 TL’yi, Ankara ve İzmir’de 45 TL’yi aştı. Fiyat artışına ANKA Haber Ajansı’nın mikrofon uzattığı esnaf ve toptancılar tepki gösterdi. Seçim sonrasında motorin fiyatlarının daha da artacağını ve artan fiyatlara çözüm bulunması gerektiğini söyleyen bir esnaf, 13 Şubat’ta gelen zamla ilgili şunları söyledi:
“HERKES CEBİNİN İÇİN ÇALIŞIYOR, BİZ DE AYAKTA DURMAYA ÇALIŞIYORUZ”
“İşlerimizi çok etkiliyor. Kazancımız tüketimimizle örtüşmüyor. Sanayinin, özellikle mazotun maliyeti çok yüksek. 600 litrelik bir depom var. 24 bin lira civarında maliyeti var. Doldurduk mu bilmiyoruz. Tank henüz ağzına kadar dolmuş durumda. Sadece ihtiyacımız olanı alabiliyoruz. Geçen sene depoyu doldurmak 18 bin lira civarında tutuyordu.” Dolu yapıyorduk şimdi 24-25 bin lira oldu. Bunu tam olarak yapamayız. Allah bize ne verecekse onu versin. Şimdi ne yapacağımızı bilmiyorum. Yani şaşırdık. Çok endişeliyiz. Çünkü borçlarımızı ödeyemiyoruz. Kredilerimizi ödeyemiyoruz. Aslında vergiler bunun üzerindedir. Suda kalmaya çalışıyoruz ama ne olduğunu Tanrı bilir. Verecekse en iyisini versin. Bu böyle gitmeyecek ama sonuna kadar götüreceğiz. Bu işin ne CHP’si, ne AKP’si, ne MHP’si var. Dürüst politikacılar gelsin. Halkları ve vatanları için çalışsınlar. Şu anda gördüğümüz, ülkesi için çalışan, hakları için çalışan gerçek anlamda dürüst bir insandır. “Görmedik. Herkes kendi cebi için çalışıyor, biz de ayakta kalmaya çalışıyoruz.”
“BÜTÜN AKARYAKIT, HER ZAMAN AKARYAKIT, NE KADAR? BİR YERDE PATLAMA OLACAK”
Nakliyeci Kemal Bilir, motorin fiyatlarındaki artışın yerel seçim sonrasında da devam edeceğini ve yetkililerin önlem alması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
“Üçüncü gündür buradayım, satış yok. Motorin pahalılaşınca her şey ücrete tabi oluyor. Ondan sonra milletin alım gücü düşüyor, her şey daha değerli oluyor. Üç gündür buradayım. Bu malın tarlada fiyatı beş lira, buraya gelince on lirayı buluyor.Halkın satın alma gücü düşüyor, her şey daha değerli oluyor.Hayır, mazotun artması iğneden ipliğe her şeyin artmasıdır. Zenginler de, taşıyıcılar da zor durumda. Allah sonumuzu versin. Seçimden sonra daha da artacak diye düşünüyorum. Şu anda seçim işini durduruyorlar sanırım ama seçimden sonra daha da kıymetli olacak. Seçim sanırım. 17 bin liraya doldurdum geri döndüm. Doldurduktan sonra yine 3 liraya yakın bir artış oldu. Bu adamlar bunu bize yansıtıyor. Bu artışlara bir çare bulmaları lazım. Hep dizel , her zaman dizel, nereye kadar? Bir yerlerde patlama olacak. Herkes kontağı kapatacak. “
“SEÇİMDEN SONRA İKİ KATINA ÇIKACAK”
12 yıldır taşımacılık işiyle uğraşan Turgut Aygar, 2 yıl önce mazot fiyatının 5 lira olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
“Motorin 45 lira diyorlar, seçimden sonra 50 lira olacak. Yüzde 100 olabilir. İki yılda mazotta yüzde 800 artış oldu. Hiçbir faydası yok, iş bulamıyorsunuz, halka değerli geliyor. 500 liraya gittiğin yere şimdi 4 bin liraya gidiyorsun. Bu da halkta sorun yaratıyor, parayı vermek, birden fazla vermiyorlar, iş bulamıyoruz. . Ceza da mazot da pahalı. Arkadaşlarım ister istemez ulaşım paramızı geciktiriyor. Para kazanamadığım zaman markete alışveriş yapamıyorum. Her şey zincirlenmiş. Seçimden sonra mazot en az 50-55 lira olacak. İki yıl önce 5 liraydı şimdi 45 lira. Yüzde 900 artış olacağı kimin aklına gelirdi, bir haftada yüzde 10 artış vardı, seçimden sonra katlanarak artacak. Artış şimdi yavaş yavaş geliyor, seçimden sonra 5-5, 10-10’luk bir artış olacak. Ben o kişiyim. “Öyle sanıyorum. İki yıl önce 500 liraya doldurulan depo şimdi 4 bin 250 liraya dolduruldu. Aradaki farka bakın. Mazotu bırakırsanız her şey düşer.”
“BÖYLE ÇALIŞMAZ KARDEŞİM”
Motorin fiyatlarından endişe duyan bir diğer market esnafı da Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’a zamlara tepki gösterme çağrısında bulunarak şunları söyledi:
“Motorin fiyatı çok yüksek. Gelecek sene ne olur bilmiyoruz. Seçimden sonra da ne olur diye düşünüyoruz. Şimdilik bir sıkıntı yok diyebiliriz. Ama önümüzdeki sene ne olacak?” Yarından sonraki gün seçim olur mu? Seçim olsa bile bu seviyeye düşerse seçimden sonra ne olur diye düşünemiyoruz. Artıştan etkilenmeyen yok. Herkesi etkiliyor. Ulaşım fiyatı ne zaman? artıyor, mallara ne kadar zam yapılıyor… Bazen ‘Bu kadar portakal var ama şu kadar var’ diyorlar. Tamam ama ulaşım ücreti ne kadar, personel ne kadar, kimse saymıyor, doğrusunu söylemek gerekirse bu sezon para kazanan yok, nakliyeci de, komite çalışanı da yok, kimse para kazanmıyor. para kazanmak şu an iyi değil. mazot fiyatları artacak. seçimden önce bu oluyorsa seçimden sonra ne olur diye düşünmek istemiyorum. şimdi seçim var adam geldi ve her şey artıyor. Seçimden sonra ne olacak? Durumumuz hiç iyi değil. Devlete, Cumhurbaşkanımıza davetimiz var: Bu böyle yürümez kardeşim. Millet, “Öyle bir noktaya geldi ki artık dışarı çıkılamaz. Ne yapacaklarını bilmiyoruz. Millet olarak zor durumdayız. Sadece biz değil. Güçlü olan aslında güçlüdür, onlara hiçbir şey söylemenize gerek yok.”
Bir başka market esnafı da, “Çorum’a gidiyorum, dönüyorum, arabanın fiyatı 1.500 lira. Memnun değiliz ama ne yapalım? Her türlü işimizi etkiliyor. Kamyonun fiyatı 25-” dedi. 30 bin lira Fiyatlar fırlıyor Kıvırcık kutunun kutusu 70 lira… İşçi çaresiz. “Biz de ne yapacağımızı bilmiyoruz” dedi.
“TIR TÜRKİYE’NİN EKONOMİK YÜKÜNÜ ÇEKİYOR”
Market esnafı Adil Çamlı, motorin fiyatlarındaki artışın üreticiyi ve tüketiciyi de etkilediğini belirterek, şunları söyledi:
“Gelen artışlardan etkileniyoruz. Nakliye maliyetlerindeki artış bizden üreticiye, üreticiden tüketiciye kadar devam eden bir süreç. Her şeyin maliyeti artıyor. Motorin de artıyor, bunu yaşıyoruz. Zorlu bir süreç. Piyasalarda sorun var. Ama umarım doğru harcamalarla sonuçlanırız. Maliyetler çok arttı, piyasalarda da fiyatlar var. Artışlar hep artıyor. Üç yıl önce Adana’da tırlar 4 milyon, şimdi 25 milyon oldu. Benim için bu arabanın doldurulması önemli değil. Bu bir binek araç, toplu taşıma kullanıyorum. Buraya erken geldiğimiz için o saatte doldurmak zorunda kaldık. Hayır. Bizim sorunumuz. Büyük taşımalar, kamyonlar var. Depolarının ucuza doldurulması lazım, en azından ticaret yapanlara yasa çıkması lazım. Bir güzelliği olmalı. Güzellik derken sadece bizi kastetmiyorum. Kamyonlar da yük taşıyor. Türkiye’nin ekonomik yükü Kargo kamyonları çıyanları çekiyor. Bunlar olmazsa bunlar olmaz. Özel arabamın 1., 2. veya 3. sırada olması önemli değil. En fazla, içine girmeyeceksin. Ama şu anda Nevşehir ve Niğde’deki depolarımızdan büyük arabaları buraya çekiyoruz. Seralardan geliyor, Adana, Antalya, Mersin ve maliyetler çok arttı. Mesela plastik kasaların fiyatları artıyor. Markete gittiğimizde üzerlerine para yazmıyoruz. Birçoğu geri gelmiyor. Bu ister istemez işe yansıyor. Biz satış yaparken bunu müşteriye mümkün olduğunca yansıtmamaya çalışıyoruz ama satın aldığımız kasiyer ‘Motorinin fiyatı arttı’ diyor. Bu nedenle her şey artırıldı.”
“GELİŞME YETERLİ DEĞİL. BU İŞ HER GEÇEN GÜN DAHA KÖTÜLEŞİYOR”
Resul Ataş, motorin fiyatlarındaki artışların ardından pazarlama sektöründeki kişilerin işlerini bıraktığını belirterek, şu açıklamalarda bulundu:
“İşlerimizi çok etkiliyor ama insanları da etkiliyor. Artık alıştı insan, kimse sesini çıkaramıyor. Açık konuşana ya ‘hain’ deniyor ya da başka bir şey. Biz alıştık. Durum hiç de iyi değil bu iş her geçen gün daha da kötüye gidiyor.Pazar departmanı, pazar segmenti… Şöyle baktığımda marketin birden fazla şubesi piyasadan çıkıyor.Adam masraflarını karşılayamıyor. Masraflar ağır olunca adam ‘Ben yapamam’ diyor. Adam parayı israf edince ne yapsın? Sanırım ben de yakında bırakırım.”
“SADECE BENİM İŞİMİ DEĞİL HERKESİN İŞİNİ ETKİLİYOR”
Esnaf Recep Gülümser de, yıllardır artan mazot fiyatları karşısında araç depolarının artık binlerce dolar ile dolduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:
“Sadece benim işimi değil, üreticiyi, tüketiciyi, herkesin işini etkiliyor. 45 lira çok büyük bir artış. Türkiye’nin gidişatı gerçekten uygun değil. Şimdi 300 lirayla gittiğim yere bin lirayla gidiyorum. Bu Zaman geçtikçe bu tüketiciye, üreticiye, mülk sahibine yansıyor.” “Bu hepsine yansıyor. Seçimlerden sonra daha da artacak. Allah yardımcımız olsun.”